BRATISLAVA. Záujemcovia o štúdium na stredných školách Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) môžu podať prihlášky do 20. marca. Ako informuje hovorkyňa BSK Lucia Forman, v rámci kraja majú na výber z 54 stredných škôl. Z toho je 14 gymnázií, 35 stredných odborných škôl, dve konzervatóriá a tri školy umeleckého priemyslu.

"Najväčší záujem je stále o bilingválne gymnáziá, ale žiaci si vyberajú aj bilingválne technické lýceum, grafický dizajn, informatiku či odbor zubný asistent," uviedla. Aktuálne ponúkajú župné stredné školy štúdium pre viac ako 5-tisíc žiakov.
Prvé kolo prijímacích skúšok sa koná v dvoch termínoch. Odbory bez talentových skúšok majú prvý termín 4., prípadne 5. mája, a druhý termín 9., prípadne 10. mája. Odbory s talentovými skúškami majú prvý termín 2. mája, prípadne aj 3. mája a 28. apríla, a druhý termín 11. mája, prípadne aj 12. a 15. mája.
Overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania v odboroch vzdelávania sa na stredných športových školách bude konať v dvoch fázach. "Overenie športového výkonu od 21. marca do 14. apríla pre všetky druhy športov a overenie zdravotnej spôsobilosti 2. mája, prípadne aj 28. apríla a 3. mája v prvom termíne a 11. mája, prípadne aj 12. a 15. mája v druhom termíne," poznamenala Forman s tým, že druhé kolo prijímacích skúšok na neobsadené miesta bude 20. júna.

"Miest je dostatok, pribudne aj nový odbor digitálna maľba - koncept art, ktorý bude od septembra otvorený na Školeumeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave," priblížil predseda BSK Juraj Droba a dodal, že pribudli aj centrá odborného vzdelávania a prípravy (COVP) na Strednej odbornej škole informačných technológií na Hliníckej v Bratislave pre oblasť elektrotechniky a informačných technológií či na
Strednej odbornej škole technológií a remesiel na Ivanskej ceste pre stavebníctvo. Čoskoro budú otvorené aj ďalšie COVP, a to na Spojenej škole Ivanka pri Dunaji v oblastiach agropodnikanie - farmárstvo, chov koní a jazdectvo, kynológia, rybárstvo, a na Strednej odbornej škole gastronómie a hotelových služieb na Farského v Bratislave pre potravinárstvo.