Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Grilovanie sa Slovákom spája s konzumáciou údenín i syrov

Vedeli ste, že viac ako kečup je u nás obľúbený štipľavý chren? Výskum hovorí aj o ďalších zaujímavostiach.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV MY)

SENEC. Grilovanie sa Slovákom spája s konzumáciou údenín, ako sú klobásy či slanina, v menšej miere aj s parenými syrmi. Vyplýva to z prieskumu o slovenských potravinách, o ktorom informovala hovorkyňa obchodného reťazca Billa Kvetoslava Kirchnerová.

Na otázku, pri akých príležitostiach konzumujú Slováci klobásu, až dve tretiny (67 %) opýtaných v prieskume uviedli, že na grilovačkách a opekačkách. Po slanine pri tejto príležitosti siahne necelá polovica (45 %).

Dôvod na "tvrdé"

Z ľudí, ktorí pravidelne pijú pivo, si ho najčastejšie vychutnávajú na grilovačke (56 %), a grilovačka či opekačka je obľúbený dôvod aj pre konzumentov tvrdého alkoholu (47 %).

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa prieskumu Slováci pri letnom ohni nedajú dopustiť ani na rôzne ochucovadlá a omáčky. "Podľa nášho prieskumu ľudia pre jej typickú kyslastú chuť uprednostňujú horčicu ku klobáse si ju dá viac ako trištvrte (78 %) opýtaných, k slanine takmer polovica (49 %).

Viac ako kečup je u nás obľúbený štipľavý chren, ktorý s klobásou jedáva necelá štvrtina Slovákov," spresnila Kirchnerová.

V kurze sú aj marinády

Pri príprave a dochucovaní jedla "pod holým nebom" sa však podľa Kirchnerovej medze nekladú, preto si Slováci pomaly zvykajú aj na rôzne netradičné marinády a omáčky, napríklad kôprovo-cesnakovú, kari či limetkovú. "Z hotových marinád zákazníci siahajú najčastejšie po medovej, horčicovej či brusnicovej. Avšak v grilovacej sezóne sa podstatne viac predávajú rôzne korenia, z ktorých si zákazníci pripravujú vlastné marinády," doplnila Kirchnerová.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Má iba 19 rokov a už dostala pokutu 600 eur za rýchlosť Čítajte 

Výber príloh ku klobásam a slanine je podľa prieskumu skôr tradičný. Pre väčšinu (80 %) to znamená konzumáciu chleba. Vhodnou a ľahšie stráviteľnou alternatívou ku grilovanému mäsu sú však aj rôzne druhy zeleniny.

Prieskum vypracovala agentúra 2muse na základe exkluzívneho kvantitatívneho ad-hoc prieskumu formou on-line panela s riadeným prístupom na vzorke 1005 respondentov. Terénny zber dát sa uskutočnil od 11. do 18. júna 2020.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 986
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 833
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 972
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 166
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 085
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 456
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 646
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 617
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 607
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 216
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Senec - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Senec

Veterinár najprv Ag testy vyhodnocoval, potom už nemohol.

Mestská polícia likviduje autovraky

Tento rok odstránili z pezinských parkovísk už desiatky nepojazdných vozidiel.

Zamestnávatelia presadzujú dobrovoľné testovanie firiem s podporou štátu a bez obmedzení

Nepredvídateľnosť prijímaných opatrení, absencia či neakceptovanie odbornej diskusie bez akejkoľvek jasnej a čitateľnej stratégie podľa nich ešte viac umocňujú negatívne dopady pandémie na podnikateľské prostredie i spoločnosť ako celok.

Ilustračné foto.

Očkovanie onkologických pacientov závisí od odporúčania lekára

Onkologickí pacienti sú zaradení v druhej vlne očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

Už ste čítali?