Sobota, 20. október, 2018 | Meniny má Vendelín
Nájdete nás na webe

Slovenské Provensálsko na Záhorí: Splnili si sen a vytvorili oázu pokoja

Záľuba k levanduliam prerástla do práce na plný úväzok. Projekt Levanduland ponúka výrobky z levandule lekárskej, ktoré sú jediné svojho druhu na slovenskom trhu. Levanduľové pole na Záhorí ponúka viacero výrobkov, ale i výnimočný zážitok.

Levanduľovým poľom si majitelia splnili svoj sen.(Zdroj: archív - LEVANDULAND)

MALÉ LEVÁRE. Levandule nie sú chemicky ošetrované, sú čerstvé a v prírodnej kvalite. O ich kvalitu sa majitelia príkladne starajú, preto ani nedovolia, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu.

Levanduland si zakladá na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrába, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule, spracovanej hneď po zbere. Spoločnosť odoberá všetky druhy ovocia na výrobu okrem pomarančov od slovenských dodávateľov.

My sme sa rozprávali s Miroslavom Bertovičom (M) a Simonou Slobodovou (S), majiteľmi Levandulandu, ktorí nám o levanduľovom kráľovstve na Záhorí povedali oveľa viac.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vznikla prvotná myšlienka začať „pracovať“ s levanduľami a u koho vznikla?
S: Levanduľa bola vždy našou vášňou, snívali sme o vlastnom fialovom políčku, akejsi našej malej oáze pokoja, kde by sme si mohli oddýchnuť a cítiť sa fajn.

Pestujete len jeden druh levandule?
S: Pestujeme dva druhy levandule lekárskej, ktorá je v našich končinách známa aj ako levanduľa úzkolistá alebo angustifolia.
Ide o najbežnejší typ, ktorý podľa nás vôbec nie je náročný na pestovanie a každý rok prináša bohatú úrodu.

Kedy ste začali s ich vysádzaním?
M: Prvé sadenice sme vysadili na jar v roku 2014, no neplánovali sme ju využívať na komerčné účely alebo toto miesto otvoriť verejnosti.

Prečítajte si tiež: Krasokorčuliarka Laura by sa chcela podobať Medvedevovej + FOTO

Našli sme pozemok blízko nášho bydliska s veľmi kvalitnou pôdou a pridanou hodnotou tejto lokality je, že naše levanduľové pole sa nachádza v turisticky atraktívnej oblasti. Je tu veľmi pekné prostredie, hneď vedľa máme jazero s pieskovou plážou a kemp.

Ako vznikol projekt Levanduľa Záhoria?
S: Projekt s názvom Levanduľa zo Záhoria, ktorý bol v dobe svojich začiatkov veľmi inovatívny, sme začínali bez akýchkoľvek skúseností z odboru, len s veľkým zanietením a vášňou pre vec.

Levanduľa je v ostatných rokoch veľmi in, objavuje sa vo veľkom či už v bytovom dizajne, alebo v kozmetike, preto ľudia často zabúdajú, že v prvom rade je jej pestovanie ťažká manuálna práca.

Práca v poľnohospodárstve je vo všeobecnosti veľmi náročná, človek sa ju nenaučí z kníh, ale len vlastnými skúsenosťami a drinou.

Aký bol proces, keď ste sa sa učili, ako s levanduľou pracovať?
M: Počas rokov sme sa naučili, ako správne levanduľu strihať, aby mala bohatú úrodu a pekný tvar, ako ju sušiť, aby si udržala svoju farbu a tvar, ako chutí v kombinácii s rôznym ovocím alebo inými potravinami, kedy je najvyšší čas úrodu ostrihať, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti a iné špecifické záležitosti.
Na začiatku nám nemal kto poradiť, všetko sme sa museli naučiť sami na vlastných chybách a skúsenostiach.

Bolo ťažké naučiť sa, ako levandule správne strihať?
M: Strihania sa netreba vôbec báť, aby sa rastlinka pekne zahustila, je potrebné ju ostrihať až po drevnatú časť.

Prečítajte si tiež: Vetrone pilotuje i modeluje. Tento rok oslavuje už štyridsať rokov vo vzduchu

V záhradke sa jej určite darí lepšie ako v kvetináčoch, má rada veľa miesta, preto nie je vhodné ju sadiť blízko seba, ale dodržiavať vzdialenosť približne päťdesiat centimetrov.

Dá sa teda povedať, že váš koníček sa postupne pre vás stal prácou?
S: Najprv sme to brali ako hobby, každý z nás mal okrem toho svoju prácu, z ktorej sme toto hobby financovali, avšak vášeň postupne prerástla do práce na plný úväzok.

Vďaka pozitívnym ohlasom okolia sme sa tomu rozhodli venovať naplno a využiť veľký potenciál tejto rastlinky. Svoje nápady na produkty sme začali realizovať na profesionálnej úrovni a vznikla firma Levanduland.

Aké boli začiatky spolupráce s ostatnými inštitúciami?
M: Po založení firmy sme začali spolupracovať s lokálnymi dodávateľmi a slovenskými výrobcami a distribuovať naše výrobky do rôznych obchodov a sietí supermarketov.

V celom tom veľkom procese, ktorý výrobok absolvuje, než dorazí na stôl nášho zákazníka, je pestovanie levandule asi tou najľahšou časťou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5J92 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5J92 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 916
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 483
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 724
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 656
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 597
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 220
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 042
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 730
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 950

Téma: Bylinky


Hlavné správy z MY Senec

Tragická nehoda pri obci Lehnice si vyžiadala jeden ľudský život

V sobotu okolo poludnia sa medzi obcami Lehnice a Štvrtok na Ostrove v okrese Dunajská Streda stala smrteľná dopravná nehoda.

Slovenka získala historický desiaty titul majsterky sveta

Senčanka Lucia Debnárová vybojovala v Turecku ďalšiu zlatú medailu v armwrestlingu.

Na D1 pri Triblavine budú od soboty dopravné obmedzenia

Prejazdné budú takmer vždy minimálne dva jazdné pruhy v každom smere.

Pripravoval únos syna najbohatšej Slovenky, dostal doživotie

Pri únose plánoval použiť kušu so šípmi, ktorých hroty mali byť namočené do rastlinného jedu.

Vyzerajú ako zlaté. S podobným chrupom muflóna sa ešte nestretol

Môže ísť o zlato? S podobnými zubami sa vraj poľovník nikdy nestretol, povlak na chrupe muflóna sme preverovali aj u zlatníka.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?