Utorok, 17. október, 2017 | Meniny má Hedviga
Pridajte si svoje mesto

Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko

Napriek podpore zo strany vedcov a samospráv, ministerstvo stále nevyhlásilo Podunajsko za národný park.

Ilustračná fotografia(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko. V liste ministrovi pripomínajú, že po prvý raz sa na neho s podobnou žiadosťou obrátili 22. apríla na Deň Zeme, kedy ochranári zorganizovali živú reťaz pri bratislavskom ostrove Sihoť.

Vo výzve ho vtedy žiadali, aby sa zasadil za ekologizáciu hospodárenia v územiach s hodnotnou prírodou i krajinou v blízkosti Dunaja a aby sa tieto územia stali súčasťou Národného parku Podunajsko. Zároveň navrhli, aby sa tento proces uskutočnil v priebehu slovenského predsedníctva v Rade EÚ ako dôkaz záujmu Slovenska chrániť medzinárodne významnú prírodu a krajinu Podunajska.

Už to trvá pridlho

"Od nášho prvého listu uplynulo už bezmála sedem mesiacov a naše predsedníctvo v Rade EÚ sa pomaly chýli ku koncu. Medzičasom iniciatívu vyhlásiť Národný park Podunajsko okrem ochranárov a popredných vedcov podporili aj také vedecké autority, ako je Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského či Únia miest Slovenska," uviedol spoluautor návrhu Národného parku Podunajsko a jeden z iniciátorov živej reťaze i výzvy ministrovi Mikuláš Huba.

Ako podotkol, iniciatívu už podporili aj poslanci príslušných miestnych zastupiteľstiev, mestského zastupiteľstva hlavného mesta i zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Taktiež aj riaditelia podunajských národných parkov v okolitých štátoch. Podľa Hubu s týmto aktívnym prístupom nekorešponduje pasivita a mlčanie ministerstva životného prostredia. "Je to znepokojujúce o to viac, že práve tento rezort má ochranu prírody a prípravu návrhov na vyhlásenie veľkoplošných chránených území na Slovensku vo svojej kompetencii," tvrdia ochranári.

Ministerstvo čaká na návrh

Ministerstvo životného prostredia pre TASR uviedlo, že mu doposiaľ stále nebol predložený odborný návrh na vyhlásenie Národného parku Podunajsko. "Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny musí odborný návrh na vyhlásenie národného parku spracovať odborne spôsobilá osoba. Národný park vyhlasuje vláda svojim nariadením. Ide o legislatívny proces a presný postup vyhlasovania stanovuje zákon o ochrane prírody," spresnila hovorkyňa ministerstva Petra Stano Maťašovská.

Ako podotýka, pre samotnú prírodu nie je dôležité, či sa nejaké územie v okolí Dunaja nazýva národný park, prírodná rezervácia alebo chránený areál. Z pohľadu ochrany prírody je podľa jej slov dôležité to, aký stupeň ochrany je na danom území a či je zabezpečená dostatočná ochrana vzácnych biotopov, teda zákonom chránených rastlín a živočíchov. "V okolí Bratislavy je niekoľko území, kde je v zmysle zákona o ochrane prírody zabezpečená dostatočná ochrana biotopov. Je to napríklad Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy, Chránený areál Sihoť alebo Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla," uviedla Stano Maťašovská.

Do Národného parku Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí.

1. Zrážka motorkárov za Sencom sa skončila vážnym zranením 443
  2. Mesto potrebuje viac policajtov, hľadajú nové posily 94
  3. Najviac bytov pribudlo v Senci 57
  4. Voľby do VÚC 2017 Senec: Zoznam kandidátov na poslancov 33
  5. Špekulatívna výstavba? V Senci ide o typický problém 18
  6. Policajti chceli skontrolovať auto, vodičovi sa pri naháňačke podarilo ujsť 15
  7. Mladík šoféroval bez vodičáku a nafúkal cez tri promile 8
  8. Tridsať hitov skupiny Abba zaznie ako nikdy predtým. Buďte pri tom 8
  9. Kolóny pokračujú, križovatku na diaľnici pri Senci otvoria až v decembri Foto 7
  10. Muž zahynul po zrážke s vlakom 5

Najčítanejšie správy

Senec

Zrážka motorkárov za Sencom sa skončila vážnym zranením

Motorkára po nehode v smere na Hrubý Šúr s ťažkými zraneniami nohy previezol vrtuľník do bratislavskej nemocnice.

Mesto potrebuje viac policajtov, hľadajú nové posily

Senec sa rozrastá, nároky na mestskú políciu sa zvyšujú. Plánujú prijať päť nových príslušníkov.

Najviac bytov pribudlo v Senci

Z celkového počtu dokončených bytov v Bratislavskom kraji bolo 53,4 % v rodinných domoch, najviac v okrese Senec (571).

Voľby do VÚC 2017 Senec: Zoznam kandidátov na poslancov

Zoznam kandidátov z volebných obvodov okresu Senec.

Špekulatívna výstavba? V Senci ide o typický problém

Takéto sú výsledky prieskumu trhu komerčných nehnuteľností za 1. polrok 2017.

Blízke regióny

Študent pestoval marihuanu, hrozí mu 20 ročné väzenie

24-ročný študent z Horného Srnia pestoval marihuanu, ktorú následne posielal poštou takmer po celej Európe.

Je to cesta smrti, zhodujú sa starostovia

Primátorka Prievidze dúfa, že po sobotňajšom smutnom ráne sa premiér Fico a minister Érsek zobudia a začnú konať.

Lávku opravia ešte tento rok. Vyzerať bude inak

Na úpravu jednej z najfrekventovanejších trás mesto vyčlenilo 250-tisíc eur. V budúcom roku chcú doplniť drevené konštrukcie na popínavú zeleň.

Na ceste smrti pri Nitrianskych Sučanoch skončilo auto mimo cesty

Dopravná nehoda sa stala kilometer od miesta, kde prišlo cez víkend k tragickej udalosti.

Za vyvesenie zástav s fašistickou symbolikou uložili trest 1500 eur

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes odsúdil Michala Soboliča z Nitry.

Všetky správy

Bývalá opatrovateľka: Bol to prázdny život, nedalo sa to vydržať

Agentúry zneužívajú vodičov aj opatrovateľky, tvrdí bývalá opatrovateľka v Rakúsku Angelika Horňáková.

Autorka filmu o pôrodoch na Slovensku: Chodia za nami ženy a plačú

Nedôstojné. Také sú u nás podmienky pre budúce rodičky podľa režisérky Zuzany Límovej.

Polícia o akcii Shark: Štát ukrátili o takmer 28 miliónov eur

Fingovali vysoké náklady na reklamu, rozdiel si vyplácali na ruku.

Lidl provokuje plagátmi, svoje výrobky porovnáva so značkovými

Všetky výrobky Lidl majú podľa porovnania nižšiu cenu, kvalitu nehodnotí.

Kam vyraziť