Piatok, 23. február, 2018 | Meniny má Roman, Romana
Pridajte si svoje mesto

Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko

Napriek podpore zo strany vedcov a samospráv, ministerstvo stále nevyhlásilo Podunajsko za národný park.

Ilustračná fotografia(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko. V liste ministrovi pripomínajú, že po prvý raz sa na neho s podobnou žiadosťou obrátili 22. apríla na Deň Zeme, kedy ochranári zorganizovali živú reťaz pri bratislavskom ostrove Sihoť.

Vo výzve ho vtedy žiadali, aby sa zasadil za ekologizáciu hospodárenia v územiach s hodnotnou prírodou i krajinou v blízkosti Dunaja a aby sa tieto územia stali súčasťou Národného parku Podunajsko. Zároveň navrhli, aby sa tento proces uskutočnil v priebehu slovenského predsedníctva v Rade EÚ ako dôkaz záujmu Slovenska chrániť medzinárodne významnú prírodu a krajinu Podunajska.

Článok pokračuje pod video reklamou

Už to trvá pridlho

"Od nášho prvého listu uplynulo už bezmála sedem mesiacov a naše predsedníctvo v Rade EÚ sa pomaly chýli ku koncu. Medzičasom iniciatívu vyhlásiť Národný park Podunajsko okrem ochranárov a popredných vedcov podporili aj také vedecké autority, ako je Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského či Únia miest Slovenska," uviedol spoluautor návrhu Národného parku Podunajsko a jeden z iniciátorov živej reťaze i výzvy ministrovi Mikuláš Huba.

Ako podotkol, iniciatívu už podporili aj poslanci príslušných miestnych zastupiteľstiev, mestského zastupiteľstva hlavného mesta i zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Taktiež aj riaditelia podunajských národných parkov v okolitých štátoch. Podľa Hubu s týmto aktívnym prístupom nekorešponduje pasivita a mlčanie ministerstva životného prostredia. "Je to znepokojujúce o to viac, že práve tento rezort má ochranu prírody a prípravu návrhov na vyhlásenie veľkoplošných chránených území na Slovensku vo svojej kompetencii," tvrdia ochranári.

Ministerstvo čaká na návrh

Ministerstvo životného prostredia pre TASR uviedlo, že mu doposiaľ stále nebol predložený odborný návrh na vyhlásenie Národného parku Podunajsko. "Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny musí odborný návrh na vyhlásenie národného parku spracovať odborne spôsobilá osoba. Národný park vyhlasuje vláda svojim nariadením. Ide o legislatívny proces a presný postup vyhlasovania stanovuje zákon o ochrane prírody," spresnila hovorkyňa ministerstva Petra Stano Maťašovská.

Ako podotýka, pre samotnú prírodu nie je dôležité, či sa nejaké územie v okolí Dunaja nazýva národný park, prírodná rezervácia alebo chránený areál. Z pohľadu ochrany prírody je podľa jej slov dôležité to, aký stupeň ochrany je na danom území a či je zabezpečená dostatočná ochrana vzácnych biotopov, teda zákonom chránených rastlín a živočíchov. "V okolí Bratislavy je niekoľko území, kde je v zmysle zákona o ochrane prírody zabezpečená dostatočná ochrana biotopov. Je to napríklad Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy, Chránený areál Sihoť alebo Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla," uviedla Stano Maťašovská.

Do Národného parku Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí.

1. V Ivanke pri Dunaji horel vlak, na mieste zasahovali hasiči 28
  2. Senčania sa vlakom dostanú do staro-novej koncovej stanice 18
  3. Na niektorých uliciach v Senci bude odstávka elektriny 16
  4. Toto sú nominanti na Športovca roka mesta Senec, hlasujte 9
  5. Na Okresnom úrade sa mala opäť nachádzať bomba 4
  6. Policajti zverejnili detaily včerajšej nehody, dôchodca šoféroval poriadne opitý 3
  7. Od apríla budú premávať v Senci dva autobusy MAD 2
  8. V jeden deň horeli dva domy 1
  9. Senec prekonal hranicu 19 000 obyvateľov 1

Najčítanejšie správy

Senec

V Ivanke pri Dunaji horel vlak, na mieste zasahovali hasiči

V Ivanke pri Dunaji horela lokomotíva. Nikto nie je zranený.

Senčania sa vlakom dostanú do staro-novej koncovej stanice

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pridá nové vlakové spojenia, ktoré sa budú týkať aj Senčanov.

Na niektorých uliciach v Senci bude odstávka elektriny

Vo štvrtok bude na dvoch uliciach v Senci odstávka elektrického prúdu.

Toto sú nominanti na Športovca roka mesta Senec, hlasujte

Na konci februára sa uskutoční významná mestská športová udalosť.

Na Okresnom úrade sa mala opäť nachádzať bomba

Anonym opäť nahlásil bombu na Okresnom úrade na Hurbanovej ulici v Senci.

Blízke regióny

Z nebezpečnej križovatky by mohla byť v budúcnosti kruhová

Križovatka spomaľuje dopravu, tvoria sa tu kolóny a vznikajú na nej kolízie.

V okolí Bojníc sa pohybuje medveď

V uplynulých dňoch poľovníci zaznamenali nad chatovou oblasťou výskyt medvedej rodinky.

Ku knižnici v centre Trenčína postavia výťah

Tento rok vybudujú na severozápadnej strane knižnice výťah s kapacitou osem ľudí. Vo dvore navyše pribudne zeleň a mobiliár. Pozrite si vizualizácie, ako to bude vyzerať.

Presťahujú autobusovú stanicu?

Mesto má vypracovanú štúdiu ako by mal vyzerať predstaničný priestor.

Všetky správy

Ako sa dá objednať vládny vrtuľník na súkromnú svadbu

Na svadbe vysokého funkcionára bol policajný vrtuľník. Ministerstvo ukázalo výpis, že zaň bolo zaplatené. Faktúra chýba.

Ruská provokácia? Dobre vedia, že to nesmú, hneval sa Čech

Boj o hokejové finále sa začal už deň pred zápasom. Je to psychologická vojna, vraví manažér českých hokejistov.

Rusko je prvým finalistom hokejového turnaja, Česko mu nedalo ani gól

Českí hokejisti si zahrajú iba o bronzové medaily.

Nemci šokovali aj Kanadu a stali sa finalistami hokejového turnaja

O titul si zahrajú Nemci s Olympijskými športovcami z Ruska.

Auto narazilo do skupiny detí, zranených je dvanásť školákov

Nehoda sa stala pri Spišskom Bystrom v okrese Poprad.