Pondelok, 18. december, 2017 | Meniny má Sláva, Slávka
Pridajte si svoje mesto

Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko

Napriek podpore zo strany vedcov a samospráv, ministerstvo stále nevyhlásilo Podunajsko za národný park.

Ilustračná fotografia(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko. V liste ministrovi pripomínajú, že po prvý raz sa na neho s podobnou žiadosťou obrátili 22. apríla na Deň Zeme, kedy ochranári zorganizovali živú reťaz pri bratislavskom ostrove Sihoť.

Vo výzve ho vtedy žiadali, aby sa zasadil za ekologizáciu hospodárenia v územiach s hodnotnou prírodou i krajinou v blízkosti Dunaja a aby sa tieto územia stali súčasťou Národného parku Podunajsko. Zároveň navrhli, aby sa tento proces uskutočnil v priebehu slovenského predsedníctva v Rade EÚ ako dôkaz záujmu Slovenska chrániť medzinárodne významnú prírodu a krajinu Podunajska.

Už to trvá pridlho

"Od nášho prvého listu uplynulo už bezmála sedem mesiacov a naše predsedníctvo v Rade EÚ sa pomaly chýli ku koncu. Medzičasom iniciatívu vyhlásiť Národný park Podunajsko okrem ochranárov a popredných vedcov podporili aj také vedecké autority, ako je Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského či Únia miest Slovenska," uviedol spoluautor návrhu Národného parku Podunajsko a jeden z iniciátorov živej reťaze i výzvy ministrovi Mikuláš Huba.

Ako podotkol, iniciatívu už podporili aj poslanci príslušných miestnych zastupiteľstiev, mestského zastupiteľstva hlavného mesta i zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Taktiež aj riaditelia podunajských národných parkov v okolitých štátoch. Podľa Hubu s týmto aktívnym prístupom nekorešponduje pasivita a mlčanie ministerstva životného prostredia. "Je to znepokojujúce o to viac, že práve tento rezort má ochranu prírody a prípravu návrhov na vyhlásenie veľkoplošných chránených území na Slovensku vo svojej kompetencii," tvrdia ochranári.

Ministerstvo čaká na návrh

Ministerstvo životného prostredia pre TASR uviedlo, že mu doposiaľ stále nebol predložený odborný návrh na vyhlásenie Národného parku Podunajsko. "Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny musí odborný návrh na vyhlásenie národného parku spracovať odborne spôsobilá osoba. Národný park vyhlasuje vláda svojim nariadením. Ide o legislatívny proces a presný postup vyhlasovania stanovuje zákon o ochrane prírody," spresnila hovorkyňa ministerstva Petra Stano Maťašovská.

Ako podotýka, pre samotnú prírodu nie je dôležité, či sa nejaké územie v okolí Dunaja nazýva národný park, prírodná rezervácia alebo chránený areál. Z pohľadu ochrany prírody je podľa jej slov dôležité to, aký stupeň ochrany je na danom území a či je zabezpečená dostatočná ochrana vzácnych biotopov, teda zákonom chránených rastlín a živočíchov. "V okolí Bratislavy je niekoľko území, kde je v zmysle zákona o ochrane prírody zabezpečená dostatočná ochrana biotopov. Je to napríklad Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy, Chránený areál Sihoť alebo Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla," uviedla Stano Maťašovská.

Do Národného parku Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí.

1. Kam na punč? Na vianočné trhy do Senca 40
  2. Oprava synagógy v Senci: Príde riešenie do dvoch rokov? 21
  3. V Senci sa začali vianočné trhy, čo im chýba? 15
  4. Chodník pri ceste Senec – Veľký Biel tak skoro nebude 9
  5. Talent, ktorý sa len tak nevidí. To je úspešný karatista zo Senca 9
  6. V južnej časti mesta plánuje investor vybudovať 84 rekreačných domčekov 8
  7. Šesť pamiatok, ktoré musí poznať každý Senčan 7
  8. Chodkyňu na priechode v Senci zrazilo auto 6
  9. V centre Senca sa zrazili dve autá, vodič Fiatu bol poriadne opitý Foto 5
  10. Tradičná zabíjačka 2017 bola tradične v Senci 3

Najčítanejšie správy

Senec

Kam na punč? Na vianočné trhy do Senca

Vianoce sa blížia a spolu s nimi aj vianočné trhy. Do Senca s nimi príde Mikuláš.

Oprava synagógy v Senci: Príde riešenie do dvoch rokov?

Rekonštrukcia synagógy by sa podľa samosprávneho kraja mala pohnúť. Verejné obstarávanie na dodávateľa by vraj malo byť hotové do konca tohto roka.

V Senci sa začali vianočné trhy, čo im chýba?

Aj tento rok sa nezaobišli vianočné trhy bez rozsvecovanie vianočného stromčeka a mikulášskeho divadielka. Na námestí pribudlo niečo navyše.

Chodník pri ceste Senec – Veľký Biel tak skoro nebude

Veľký Biel leží necelý kilometer od Senca, vedie tam však len nebezpečná hlavná cesta. Cyklotrasy a chodníky sa tam pripravujú len pomaly.

Talent, ktorý sa len tak nevidí. To je úspešný karatista zo Senca

Mladý, talentovaný, úspešný a ešte k tomu je zo Senca. Taký je Pavol Bitto, reprezentant v karate.

Blízke regióny

Zničil päť lietadiel. Ficov brat za leteckú nehodu pokutu nedostal (+FOTO)

Kým pilotovi, ktorý pri sebe v lietadle nemal preukaz, úrad pokutu naparil, za haváriu na letisku obíde Ladislav Fico bez trestu.

Plot Kalokagatie zmizne, cez Trnávku povedú nové mosty

Ešte tento mesiac má mať mesto Trnava hotový projekt obnovy Ružového parku. So samotnými prácami plánuje začať už v budúcom roku, návrh rozpočtu tu celkovo počíta so sumou milión eur.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej nemocnici počas uplynulého týždňa a ich fotky sú zverejnené v pondelňajšom vydaní MY Trenčianskych novín.

Muž, ktorý sa v Opoji vyhrážal policajtom, sa prihlásil na výzvu + VIDEO

Z útoku na verejného činiteľa verbálnym spôsobom je obvinený 26-ročný Matúš Š.

Trenčín podá žalobu, zápach z droždiarne pretrváva

Zápach zo sušiarne droždia naďalej trápi množstvo obyvateľov. Mesto na firmu podá žalobu podľa občianskeho zákonníka.

Všetky správy

Dravecký ozrejmil svoje vyhodenie. Beriem všetko na seba, tvrdí

Hokejista Vladimír Dravecký si s veľkou pravdepodobnosťou nezahrá na olympiáde v Pjongčangu.

Zničil päť lietadiel. Ficov brat za leteckú nehodu pokutu nedostal (+FOTO)

Neplačú, rovno to skončia. Na Slovensku pribúda samovrážd mužov

Celosvetovo si na život siahne dvakrát viac chlapov ako žien, u nás je tento pomer trojnásobne vyšší. Prečo a čo s tým?

Kočner si nárokuje od Ruska ďalšiu zmenku za 26 miliónov eur

Podnikateľ Kočner sa na súd obrátil so štyrmi údajnými zmenkami v hodnote takmer 69 miliónov eur.

Tesla X ako off-road do lesa? Pre Nóra žiaden problém

Jazda sa skončila natrhnutým nárazníkom.