Streda, 22. august, 2018 | Meniny má Tichomír
Nájdete nás na webe

Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko

Napriek podpore zo strany vedcov a samospráv, ministerstvo stále nevyhlásilo Podunajsko za národný park.

Ilustračná fotografia(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko. V liste ministrovi pripomínajú, že po prvý raz sa na neho s podobnou žiadosťou obrátili 22. apríla na Deň Zeme, kedy ochranári zorganizovali živú reťaz pri bratislavskom ostrove Sihoť.

Vo výzve ho vtedy žiadali, aby sa zasadil za ekologizáciu hospodárenia v územiach s hodnotnou prírodou i krajinou v blízkosti Dunaja a aby sa tieto územia stali súčasťou Národného parku Podunajsko. Zároveň navrhli, aby sa tento proces uskutočnil v priebehu slovenského predsedníctva v Rade EÚ ako dôkaz záujmu Slovenska chrániť medzinárodne významnú prírodu a krajinu Podunajska.

Článok pokračuje pod video reklamou

Už to trvá pridlho

"Od nášho prvého listu uplynulo už bezmála sedem mesiacov a naše predsedníctvo v Rade EÚ sa pomaly chýli ku koncu. Medzičasom iniciatívu vyhlásiť Národný park Podunajsko okrem ochranárov a popredných vedcov podporili aj také vedecké autority, ako je Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského či Únia miest Slovenska," uviedol spoluautor návrhu Národného parku Podunajsko a jeden z iniciátorov živej reťaze i výzvy ministrovi Mikuláš Huba.

Ako podotkol, iniciatívu už podporili aj poslanci príslušných miestnych zastupiteľstiev, mestského zastupiteľstva hlavného mesta i zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Taktiež aj riaditelia podunajských národných parkov v okolitých štátoch. Podľa Hubu s týmto aktívnym prístupom nekorešponduje pasivita a mlčanie ministerstva životného prostredia. "Je to znepokojujúce o to viac, že práve tento rezort má ochranu prírody a prípravu návrhov na vyhlásenie veľkoplošných chránených území na Slovensku vo svojej kompetencii," tvrdia ochranári.

Ministerstvo čaká na návrh

Ministerstvo životného prostredia pre TASR uviedlo, že mu doposiaľ stále nebol predložený odborný návrh na vyhlásenie Národného parku Podunajsko. "Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny musí odborný návrh na vyhlásenie národného parku spracovať odborne spôsobilá osoba. Národný park vyhlasuje vláda svojim nariadením. Ide o legislatívny proces a presný postup vyhlasovania stanovuje zákon o ochrane prírody," spresnila hovorkyňa ministerstva Petra Stano Maťašovská.

Ako podotýka, pre samotnú prírodu nie je dôležité, či sa nejaké územie v okolí Dunaja nazýva národný park, prírodná rezervácia alebo chránený areál. Z pohľadu ochrany prírody je podľa jej slov dôležité to, aký stupeň ochrany je na danom území a či je zabezpečená dostatočná ochrana vzácnych biotopov, teda zákonom chránených rastlín a živočíchov. "V okolí Bratislavy je niekoľko území, kde je v zmysle zákona o ochrane prírody zabezpečená dostatočná ochrana biotopov. Je to napríklad Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy, Chránený areál Sihoť alebo Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla," uviedla Stano Maťašovská.

Do Národného parku Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí.

Inzercia - Tlačové správy

1. Príloha pre všetkých školákov: Opäť v škole
  2. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  3. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  4. Najkrajšie americké národné parky
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  8. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  1. Príloha pre všetkých školákov: Opäť v škole
  2. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  3. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  4. Najkrajšie americké národné parky
  5. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  6. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  7. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  8. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  9. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  10. Keď Slováci krotia morský vietor
  1. Najkrajšie americké národné parky 15 920
  2. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz? 11 252
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 10 568
  4. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 204
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 145
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 663
  7. Vizuálny smog je problém 2 341
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 251
  9. Keď Slováci krotia morský vietor 2 136
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 074

Hlavné správy z MY Senec

Obec je zapísaná v knihe rekordov, začiatky divadla oslávia už storočnicu

Sološnica sa môže pochváliť zaujímavou divadelnou históriou, ale i netradičnými kultúrnymi podujatiami, ktoré si vytvorili v obci tradíciu. Každoročne láka stovky turistov, podarilo sa jej získať i zápis v Knihe slovenských rekordov

Futbalová škola pod taktovkou FC Internazionale Milano otvorila svoje brány

Hlavným cieľom akadémie na Slovensku je dať reálnu možnosť mladým talentom priamo sa rozvíjať v podmienkach, ktoré urobili z FC Internazionale Milano svetový veľkoklub.

Lyreco aktívne žije s regiónom, zamestnancov odmeňujú aj exotikou

Spoločnosť Lyreco, ktorá v Pezinku začala pôsobiť pred dvomi rokmi, patrí k najväčším zamestnávateľom v regióne. Prečo je dobré pracovať práve tu a aké hodnoty si ctia?

Počet kolapsov z tepla klesol, záchranári riešili desiatky prípadov

Záchranári apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

Na najväčšom sídlisku horí kostol

V noci z pondelka na utorok zasahovali na sídlisku Rozkvet hasiči. Horela kaplnka svätej Heleny.

Opravená cesta cez Nízke Tatry by mohla odľahčiť Ružomberok

Tranzitnú dopravu z Ružomberka chcú pustiť cez Železnô.

Nezvestného muža našli v rieke

Na pátraciu akciu po nezvestnom Dolnokubínčanovi prišlo približne sto policajtov, hasičov a dobrovoľníkov. Trvala len niekoľko minút.

FOTO+VIDEO: Hrozivo vyzerajúca nehoda v Topoľčanoch. Sanitka zostala prevrátená na streche

Dnes pobede došlo k zrážke sanitky a osobného vozidla na Stummerovej ulici v Topoľčanoch. Sanitka zostala prevrátená na streche.

Vybrali SME

Už ste čítali?