Všade samé tekvice. Z obchodov sa pomaly vytrácajú letné druhy ovocia a zeleniny a nastupujú tie jesenné. Okrem jabĺk a hrušiek z regálov vykúkajú aj tekvice. Rôzne farby a veľkosti lákajú experimentovať.
Tekvica obsahuje približne 90 % vody, čím je vhodnou surovinou na prípravu diétnych jedál. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a pre svoju schopnosť absorbovať jedovaté látky v črevách je veľmi dobrá na detoxikáciu organizmu.
Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, hoci aj za surova. Tekvice obsahujú prospešné cukry, bielkoviny, škrob, pektín, vitamíny skupiny A, C, B1, B2, E, nenasýtené kyseliny, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.
Chutné jadierka
Dužinu môžete zužitkovať na prívarok alebo polievku a jadierka upraviť pražením. Vďaka ich zvláštnej, takmer orieškovej chuti sa stali neodmysliteľnou súčasťou polievok a celozrnného pečiva. Sú oveľa chutnejšie a podstatne zdravšie ako chrumky či čipsy.
Jadierka obsahujú stopové prvky, zinok, dôležitý selén, vitamíny, minerály a zdravé oleje. Napomáhajú látkovú premenu a regulujú hladinu cholesterolu. Sú vhodnou pochutinou k vínu alebo pivu.
Na slano aj sladko
Netreba zabúdať na tekutú časť tekvíc. Odšťavená tekvicová šťava je výborný prostriedok na odvodnenie organizmu. Ďalším tekutým zlatom je tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním jadier podobne, ako je to pri olivách.
Používa sa na výrobu liečiv, ale vynikajúci je i v gastronómii. T
ekvica je mimoriadne vďačnou surovinou v kuchyni. Dá sa pripraviť v slanej, ale aj sladkej verzii. V koláčoch ju ani nespoznáte, a ak kúsky tekvice zasypete cukrom a zalejete ananásovou šťavou, vznikne nevídaná pochúťka.
Slaný tekvicový koláč
Potrebujeme jednu menšiu bielu tekvicu, 200 g tvrdého syra, 200 g ovsených vločiek, čajovú lyžičku prášku do pečiva, štyri vajíčka, polievkovú lyžicu masla, šoľ, čierne korenie a dva strúčiky cesnaku
Tekvicu a syr nahrubo nastrúhame, zmiešame s pretlačeným cesnakom, zmäknutým maslom, vločkami. Pridáme čerstvo zomleté korenie, prášok do pečiva, vajíčka a jemne osolíme. Formu na pečenie vytrieme maslom a poprášime strúhankou, dobre zmiešanú zmes vylejeme do formy. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým koláč nezozlatne. Rovnako výborne chutí ako samostatné jedlo alebo so zemiakmi či zeleninovým šalátom.