Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Malokarpatská vínna cesta alebo čo ste možno nevedeli

Zaujímavosti a o vzniku a súčasnosti Malokarpatskej vínnej cesty.

Posedenie v pivničke je vyvrcholením vinárovej celoročnej driny.Posedenie v pivničke je vyvrcholením vinárovej celoročnej driny. (Zdroj: Kristína Slezáková)

PEZINOK. Ak by ste chceli zistiť, ako ďaleko siaha tradícia vinárstva v Malých Karpatoch , museli by ste ísť do veľmi ďalekej histórie. Vinič sa tu pestuje už od staroveku a ešte pred pár desiatkami rokov sa v tomto období prešovalo takmer na každom dedinskom dvore.

Aj keď sa pomery už dávno zmenili, vinárska tradícia ostáva v malokarpatskom regióne silná dodnes. Dokonca v ostatných rokoch zažíva svoju renesanciu.

Od Devína až po Trnavu

Po revolúcii začali často v skromných podmienkach vznikať prvé súkromné vinárstva. Časom sa zrodila myšlienka spoločnej sebaprezentácie a od ideí nebolo ďaleko k činom. V roku 1996 začalo svoju činnosť združenie Malokarpatská vínna cesta. Za 20 rokov sa počet členov rozšíril z 30 na 399 a vďaka tomu sa rozšírila aj ponuka služieb a podujatí, ktoré združenie zastrešuje. Medzi členmi totiž nie sú len vinári a vinohradníci, ale aj remeselníci, majitelia ubytovacích zariadení, reštaurácií, či dokonca kultúrne pamiatky a celé obce. Dnes sa vínna cesta tiahne cez úpätie malých Karpát od Devína až po Trnavu a Senec.

Skryť Vypnúť reklamu

Prvým a dnes už veľmi populárnym podujatím sú Otvorené pivnice. Spočiatku sa organizovali na Martina, keď sa koštovalo mladé víno, s postupom času však vinári začali svoje pivnice otvárať aj v máji na Urbana. Mimochodom svätý Urban je patrónom  vinohradníkov, kedysi jeho socha nechýbala v žiadnej pivnici, či vinohrade. Práve jeho prosili o priaznivé počasie, ďakovali mu za dobrú úrodu, či sa na neho hnevali ak dobrá nebola. Keďže socha svätého Urbana je častým námetom aj súčasných rezbárov, úcta k svätcovi zostáva stále živá.

Posedenie v pivnici je však len vyvrcholením vinárovej celoročnej driny. Priblížiť prácu vinára tak zvedavcom môžu aj ďalšie akcie počas celého roka.

V čase oberačiek je to Deň otvorených viníc, kedy vinári vítajú svojich návštevníkov priamo vo vinohrade. Ani tu nesmie chýbať ochutnávka dobrých lokálnych vín, jedla a samozrejme zábava, ale pridanou hodnotou je možnosť uvidieť napríklad šľachtiteľské vinohrady s množstvom odrôd viniča a dozvedieť sa zaujímavosti o vinohradníctve.

Skryť Vypnúť reklamu

Problémom odolávajú

Vinári z regiónu si veľmi zakladajú na tom, aby víno, ktoré ponúkajú bolo skutočne lokálnym produktom. Takmer všetci sú zároveň aj vinohradníkmi a hrozno si aj sami dopestujú. Aj preto musia vytrvalo odolávať stavebnému boomu, pretože slnečné svahy Malých Karpát sú takmer idylickým miestom na bývanie. Aj keď veľa vinohradov v oblasti už padlo za obeť výstavbe, ešte stále je Malokarpatská oblasť najväčšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku.

Malokarpatské úpätia aj s vinohradmi sú však aj pastvou pre oči a množstvo turistov by si vínnu cestu chcelo vychutnať aj v rámci športových aktivít. Tu sa však dostávame k ďalšiemu problému, nedostatku cyklociest. Ako nám povedala Jarmila Dudová zo združenia, „veľa návštevníkov nám hovorí, že im veľmi chýba cyklocesta, ktorá by celý región spojila.“ Dodáva, že prísľubov už bolo veľa a momentálne je nedostatok cyklociest jedným z najväčších nedostatkov regiónu.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Aj pre šoférov a abstinentov

Ako sme už spomenuli Malokarpatská vínna cesta nie je len o víne. Na svoje si prídu aj abstinenti alebo tí, ktorí členov svojej rodiny a priateľov jednoducho musia za dobrým vínom doviesť autom. Na miesto ochutnávky vína môžu zakúsiť miestne špeciality, ako je husacina s lokšami, koláče, či iné dobroty.

Súčasťou združenia je napríklad aj jeden z najkrajších hradov na Slovensku Červený Kameň alebo Malokarpatské múzeum v Pezinku. „Našim cieľom nie je len ponúkať víno, turistom chceme ponúknuť skutočný zážitok, tak aby spoznali náš región a radi sa sem opäť vrátili,“ dodala Dudová. Ako jedno z mimoriadne vydarených podujatí považuje Dudová Víno, ženy a vône, to je určené len pre ženy. Vinárky, manželky vinárov a milovníčky vína sa každoročne stretávajú, aby si vymenili skúsenosti, dozvedeli sa niečo z vinárskej kuchyne a pritom si vychutnali program určený len pre ne.

Ako sme už spomenuli, združenie spája množstvo členov. Malé, často rodinné vinárstva aj veľké firmy, skúsených aj tých, ktorí ešte len začínajú. Namiesto tvrdej konkurencie však vinári spájajú sily. Ničím výnimočným nie je odovzdávanie skúseností starších vinárov tým mladším, a nie len v rodine alebo v rámci firmy.

Kvalitu ponúknu aj malí

Či už ide o veľkú firmu alebo malé vinárstvo, kvalitu vedia ponúknuť všetci. Dôkazom je malé vinárstvo v Dubovej pri Modre. Vinár Marek Jakubec všetkým známy ako Joslík síce neprodukuje veľké množstvá vín, ale veľmi kvalitných a atmosféra jeho viechy pripomínajúca príbytok starých rodičov je známa po celom okolí.

S vinárstvom začínal v roku 2002 a okrem toho predáva zákusky, rovnako vlastnej výroby a neveľké množstvo kozieho syru z vlastného chovu. S pomocou brigádnikov obrába 20 hektárov vinohradov Aj počas našej návštevy nemal čas na dlhé reči, ako hovorí ak chce všetko stihnúť nesmie vysedávať za stolom.

 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 879
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 128
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 098
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 977
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 603
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 383
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 597
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 480
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 305
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ku káve

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Senec - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Senec

Ilustračné foto.

V Trnavskom kraji odhalili 210 nových prípadov.

7 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Celoplošné testovanie.

Z miest je na tom z hľadiska pozitivity najlepšie Svätý Jur.

22 h
Ilustračné foto.

Obmedzenie potrvá do pondelka 1. februára do 17.00 h.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

23 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

24 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Už ste čítali?